Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden topladığı ve kendi salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle ürettikleri ve kovanın yalıtımında ve temizliğinde kullandıkları reçine benzeri bir üründür. Propolisin kullanımının MÖ. 350 yılına kadar gittiği tahmin edilmektedir. Mısırlıların ölüleri mumyalarken, yunanlıların apse tedavisinde, Asurluların ise yara ve tümör tedavisinde propolis kullandığı düşünülmektedir.
Propolisin içeriği kovanın bulunduğu bölgenin bitki örtüsü, iklim koşullarına bağlı olarak değişkend-lik gösterse de temel bileşim oranları çok farklı değildir. İçeriğinde B1, B2, C ve E vitaminleri, çinko, demir, bakır, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi minerallerde bulunur. Ayrıca içeriğinin önemli bir bölümünü flavonoitler oluşturur ve yapısında polifenoller, fenolik asitler, terpenler ve steroidler bulunur. Propolis içerdiği maddelerle tam bir şifa kaynağıdır.
Propolisin Faydaları
İçinde bulunduğumuz yüzyılda keşfedilen en mükemmel doğal ürün olma özelliğini taşıyan Propolis, insanların sağlığı için alması gereken 22 bileşeni içerir. Propolis arılar tarafından kovanı virüslerden ve mikroplardan korumak için kullanır. Bu özelliği propolisin mikroorganizmalara karşı etkili olduğunu gösterir. Antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde insanların bekteri ve mikroplardan uzak durmasını sağlayan propolis, günümüzde hala önemli bir takviye edici gıda olarak kullanılmaktadır. Peki bu kadar uzun yıllardan beri kullanılan propolisin faydaları nelerdir?
- Zengin içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesini hızlandırarak yaraların iyileşmesini kolaylaştırabileceği düşünülür.
- İçeriğinde bulunan c vitamini sayesinde kanser hücrelerinin oluşmasını engelleyebilir. Uzun süre düzenli olarak propolis kullanımı kanser tehlikesini azaltabilir.
- Propolis güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğiyle cilt sağlığı ve cildin yenilenmesi için kullanılabilir.
- Ağızdaki uçuk ve yaralara iyi gelmesi propolisin yararları arasında gösterilebilir.
- Zengin içeriği nedeniyle bağışıklık sistemine iyi gelebileceği düşüncesi ile de kullanılır.
- Propolisin doğal antibiyotik olduğu herkes tarafında bilinmektedir. Bu nedenle de vücüt dirensini arttırmakta ve antibiyotik etkisi gösterebilmektedir.
Propolisin kimyasal içeriği bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterir. Bu nedenle de yukarıda saydığımız faydaların hepsini göstermesini beklemek yanlış olur. ayrıca her bünyeye etkisinin aynı olmayacağını da unutmamak gerekir.
Propolis Günde Ne Kadar Tüketilmeli
Propolisin kullanım alanının çok geniş olmasından dolayı, tablet, pastil, krem ve ağız spreyi şeklinde bulunabilir. Bunların dışında, balla karıştırılmış formda, sıvı ve kuru tane şeklinde de aktarlarda ve eczanelerde mevcuttur. Bunlar arasından en çok kullanılan formu ise propolisin suda çözünen bir madde olmasından dolayı damla şeklinde olandır. Peki propolis günde ne kadar tüketilmeli.
Propolisin 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmez. Propolis damla, 2 yaşından büyük çocuklarda günde 10 damla, yetişkinlerde ise 20 damla olacak şekilde kullanılması önerilir. Su, süt, meyve suyu, çay, kahve gibi içeceklere damlatılarak tüketilebilir.Toz formdaki propolis, bal, yoğurt, pekmez gibi yiyeceklere veya içeceklere karıştırılabilir. Balla karıştırılmış formdaki propolisin, günde bir tatlı kaşığı alınması önerilir.
Propolis Ne İşe Yarar?
Diğer tüm arı ürünlerinde olduğu gibi propolisin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkiler olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Propolis, birçok hastalığı önleyen ve birçok hastalığa iyi gelen, dünyanın en güçlü antioksidanları arasında yer alır. Propolis arılar tarafından nasıl ki kovanı temizlemek ve mikropları yok etmek için kullanılıyorsa, insan vücudu için de aynı işlevi görür. Vücudu virüs ve bakterilerden koruyarak hastalıklarla savaşır. Düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemi üzerinde olan olumlu etkisi ise antibiyotik kullanımını azaltmada ciddi bir destektir. Propolis ne işe yarar sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir. Günümüzde özellikle okul, kreş gibi kalabalık ortamlara maruz kalan çocukları hastalıklardan korumak için tercih edilir.